• Bizi Arayın
  • +90 366 717 10 06
  • azdavaybelediyesi@azdavay.bel.tr

Yöresel Yemeklerimiz

KARA ÇORBA: Sadece bölgemizde yetişen kızamık 41 derde deva bir şifa bitkisi olup, bölgemizde yapılıp içilen kara çorbanın ham maddesi olan kızamık ekşisinin tavuksuyu ve tavuk etinin birleşmesiyle ortaya çıkan muazzam bir tat olmakla beraber içindeki yüksek oranda bulunan C vitamini ile gribal enfeksiyonlara da iyi geldiği bilinmekte olup şifa yerine içilmektedir.

IHLAMUR: Aşıklar Köprüsü gibi ilçemizin sembollerinden biri de ana cadde üzerinde karşılıklı sıralanmış ıhlamur ağaçlarıdır. Yaz aylarında çiçeklerinin kokusuyla bir ıhlamur kentine döner Azdavay. İlçemizin sembolü haline gelen ıhlamur ağaçlarından toplanan çiçekler kurutularak “ıhlamur çayı” olarak tüketilir.

AZDAVAY BALI: İlçemizin sahip olduğu en büyük zenginliklerinden biri de florasındaki zenginliği ve bu çiçeklerden elde edilen doğal çiçek balıdır.

DOĞAL MANTARLAR: Coğrafi olarak Küre Dağları eteklerinde konuşlanmış olan ilçemiz ve çevresi doğal mantar türleri açısından oldukça zengindir. Yöremizde daha çok Kanlıca, Kurtkulak, Yumurta Mantarı, Cincile, Meşe Dibi, Mıh Başı, Kara Mantar, Gelin Parmağı ve Kuzu Göbeği türleri toplanmakta ve tüketilmektedir.

ISLAMA: Yörede sac üzerinde günlük olarak serme (yufka) adı verilen ekmek çeşidi ile yapılır. Serme ekmeğinden yapılan ıslama, sermelerin arasına tavuk eti, mantar, ceviz içi de katılarak yapılan yöresel bir yemeğimizdir.

PEKMEZ, SİRKE ve EKŞİ: Yöremizde özellikle sonbaharda yabani meyvelerden bol miktarda pekmez ve ekşi hazırlanır. Özellikle kızılcık/kiren, yabani erik, karamuk ve yabani elma en çok ekşi yapılan meyvelerdir. Sirke yabani acı elmadan, pekmez ise daha çok armut, elma ve alıçtan yapılmaktadır.

 

 

 

ÇAM PEKMEZİ: Nisan ayının sonlarında çam ağaçlarının uçlarında tomurcuklanmaya başlayan yeni sürgünler Mayıs ayının ortalarına doğru olgunlaşır. Mayıs ayının ortalarına doğru başlayan Çam pekmezi yapımı Haziran ayı sonuna kadar devam eder.