Azdavay Belediyesi
AZDAVAY KÜLTÜR MANTARI PROJESİ (İSTİRİDYE MANTARI YETİŞTİRİCİLİĞİ)
AZDAVAY KÜLTÜR MANTARI PROJESİ (İSTİRİDYE MANTARI YETİŞTİRİCİLİĞİ)

İstiridye Mantarı (Pleurotus ostreatus) en lezzetli ve ekonomik değeri olan mantarlardan biridir. Doğada kavak ağaçlarında yetişmesi nedeniyle kavak mantarı olarak da bilinir. Kavak ve kayın ağacı köklerinde, nemli, serin, oksijeni bol ve karanlık ortamda yetişen bir mantardır. Mantarın doğada yetiştiği kavak veya kayın ağacı ortamı kompost denilen karışım ile oluşturulur. Kompost içinde yer alan mantar miselleri yani tohumlar uygun sıcaklık ve nem altında kuluçka döneminde mantar vermeye hazır hale gelir. Üretimde kullanılan komposttan alınacak verim ortalama olarak ağırlığının %30’u kadardır. 100m2 büyüklüğünde bir mantarhaneden yılda yaklaşık 30 ton istiridye mantarı üretilebilmektedir. Bu üretimin parasal karşılığı ise yıllık 150.000,0 TL dir. Belediye olarak örnek uygulama projesi gerçekleştirilerek aileler teşvik edilecektir.